Jakie produkty, według dietetyka, powinno się stopniowo ograniczać?
Nie da się zaprzeczyć, że najczęstszą przyczyną, która stopniowo doprowadza do
nadwagi, jest przede wszystkim nadmiar ilości kalorii z pożywienia. Jeśli nie istnieją konkretne przeciwwskazania zdrowotne, w odniesieniu do spożywania wybranych produktów żywnościowych, to możemy jeść to, na co mam się wówczas ochotę. Niemniej jednak istnieją takie pokarmy, które pomimo charakterystycznych walorów smakowych, odznaczają się szacunkowo wysoką energetycznością i równomiernie zmniejszoną wartością odżywczą. Zalicza się do nich między innymi słodycze, frytki, bułki, oraz wiele innych produktów.
Dla zapewnienia dobrze odżywionego organizmu rekomenduje się, stosowanie zbilansowanego sposobu odżywiania. Aby urozmaicić dietę, zaleca się korzystać z zamienników produktów spożywczych, do których zalicza się np.:
– śmietana → jogurt naturalny;
– cukier → ksylitol, erytrytol;
– masło → awokado;
– pieczywo jasne→ pieczywo pełnoziarniste z mąki razowej, graham;
– frytki smażone → pieczone bądź suszone kawałki buraka, batata, selera;
– słodycze → artykuły wykonane na bazie owoców, naturalnych płatków zbożowych, gorzkiej czekolady, z dodatkiem oliwy z oliwek, na miejsce twardej margaryny lub oleju palmowego i oczyszczonej mąki i cukru;
– wysoko słodzone dżemy, konfitury, warzywa konserwowe → mrożone owoce oraz warzywa;
– hot-dog, hamburger→ kanapka z chudą wędliną, jajkiem oraz warzywem;
– napoje dosładzane, woda smakowa → woda mineralna, woda kranowa, np. z dodatkiem plasterków cytrusów i liści mięty.